DC aşırı gerilim koruyucu prensibi Aşırı gerilim koruyucu koruma kullanımı

May 23, 2022


Anahtar tipi: Çalışma prensibi, anlık aşırı gerilim olmadığında yüksek empedans sunarken, yıldırım anlık aşırı gerilimine tepki verdiğinde empedansının aniden düşük bir değere dönüşerek yıldırım akımının geçmesine izin vermesidir.Bu tür cihazlar olarak kullanıldığında, cihazlar şunları içerir: deşarj boşlukları, gaz deşarj tüpleri, tristörler, vb.

1.2.Voltaj sınırlama tipi: Çalışma prensibi, ani aşırı voltaj olmadığında yüksek dirençtir, ancak aşırı akım ve voltajın artmasıyla empedansının azalmaya devam edeceği ve akım-voltaj karakteristiğinin kuvvetle doğrusal olmadığıdır.Bu tür cihazlar için kullanılan cihazlar şunlardır: çinko oksit, varistör, baskılayıcı diyot, çığ diyot vb.

3. Şönt tipi veya jikle tipi

Şönt tipi: korunan ekipmana paralel olarak bağlanır, yıldırım darbelerine düşük empedans ve normal çalışma frekanslarına yüksek empedans sunar.

Şok tipi: korunan ekipmanla seri olarak bağlanır, yıldırım darbelerine yüksek empedans ve normal çalışma frekanslarına düşük empedans sunar.

Bu tür paratoner cihazları olarak kullanılan cihazlar şunları içerir: şok bobinleri, yüksek geçiren filtreler, alçak geçiren filtreler, 1/4 dalga boyu kısa devreler, vb.

Aşırı gerilim koruyucu, çeşitli elektronik ekipman, enstrümanlar ve iletişim hatları için güvenlik koruması sağlayan elektronik bir cihazdır.Harici parazit nedeniyle bir elektrik devresinde veya iletişim hattında aniden bir aşırı akım veya voltaj oluştuğunda, aşırı gerilim koruyucu çok kısa bir sürede şöntü gerçekleştirebilir ve böylece aşırı gerilimin devredeki diğer ekipmanlara zarar vermesini önleyebilir.

Amaç, birinci aşama paratoner aracılığıyla kalan aşırı gerilimin değerini 1500-2000V ile daha da sınırlamak ve LPZ1-LPZ2 için eş potansiyel kuşaklamayı uygulamaktır.

İkinci seviye koruma olarak, dağıtım panosu hattından çıkan güç parafudr çıkışı, voltaj sınırlayıcı bir güç parafudr olmalı ve yıldırım akımı kapasitesi 20KA'dan az olmamalıdır.Devre Dağıtım Ofisi.Bu güç parafudrları, kullanıcının güç kaynağı girişinde parafudrdan geçen artık aşırı gerilim enerjisini daha iyi emebilir ve geçici aşırı gerilim üzerinde mükemmel bir bastırma etkisine sahiptir.

Amaç, artık aşırı gerilim gerilimini 1000V'nin altına düşürerek ekipmanı korumak, böylece aşırı gerilimin ekipmana zarar vermemesidir.

Elektronik bilgi ekipmanının AC güç giriş ucuna takılan güç paratoner üçüncü seviye koruma olarak kullanıldığında, seri tip voltaj sınırlayıcı güç kaynağı yıldırım koruma cihazı olmalı ve yıldırım akımı kapasitesi olmamalıdır. 10KA'dan daha düşük.

Küçük geçici aşırı gerilimi tamamen ortadan kaldırmak için elektrikli ekipmanın dahili güç kaynağında yerleşik bir güç paratoner kullanılabilir.Burada kullanılan güç paratonerinin gerektirdiği maksimum darbe kapasitesi, faz başına 20KA veya daha düşüktür ve gerekli sınırlama voltajı 1000V'den az olmalıdır.Bazı özellikle önemli veya hassas elektronik ekipmanlar için üçüncü seviye korumaya sahip olmak gereklidir ve ayrıca elektrikli ekipmanı sistem içinde oluşan geçici aşırı gerilimden koruyabilir.